STUDENTEN OP WEG NAAR VRIJHEID EN GELIJKHEID

Ik kijk naar foto's van het jaar 1968 en zie studenten die protesteren.
Ze zijn op weg naar vrijheid en gelijkheid.




Uit Wikipedia
In mei 1968 brak vanuit een studentenopstand een algemene staking uit over heel Frankrijk, de Parijse studentenrevolte genaamd. Ook in andere landen waren er grootschalige protesten. Al snel namen de gebeurtenissen bijna revolutionaire vormen aan, tot het protest uiteindelijk uitstierf na onderdrukking door de overheid. De manifestaties waren uniek omdat ze niet uitgingen van een bepaalde bevolkingsgroep, maar omdat ze etniciteit, cultuur, klasse en leeftijd overstegen.
De proteststakingen waren vooral gericht tegen de "oude maatschappij" en traditionele moraliteit, waarbij vooral het onderwijssysteem en werkgelegenheid bekritiseerd werden. In Parijs namen deze opstanden zulke enorme vormen aan dat er straatgevechten ontstonden tussen betogers en politie. President Charles de Gaulle hield een spoedvergadering om de onrust op te lossen en schreef uiteindelijk op 23 juni 1968 nieuwe parlementsverkiezingen uit. De protestacties namen af, maar tegen alle verwachtingen in scoorde de Gaulle hoger dan ooit tijdens de verkiezingen.
1968 was over het algemeen een onrustig jaar waarin internationaal veel politieke revoluties en opstanden uitbraken, maar de politieke gevolgen uiterst klein waren. De gebeurtenissen hadden echter wel een enorme sociale impact. Mei 1968 wordt als een kantelmoment gezien tussen de oude, conservatieve maatschappij met haar moralistische idealen op vlak van religie, patriottisme en respect voor autoriteit naar een meer progressieve maatschappij die individualisme en meer sociale vrijheid propageert.

Ik ben geboren op 19 mei 1968 te midden deze revolte en kan mij heel goed aansluiten bij deze gedachten gang. Ik blijf verder strijden voor alle leerlingen en studenten. Dat zij mogen gehoord en beluisterd worden met hun bekommernissen, meningen en ideeën. Al staan deze haaks op de meningen van leerkrachten en docenten. Laat ons samen in dialoog gaan en elkaars mening respecteren om tot een krachtig leerklimaat te komen.

In 2018 zal het 50 jaar geleden zijn dat deze revolutie plaatsvond, tijd voor een nieuw kantelmoment!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten